Pri vsaki aktivnosti, tako v vodi, na vodi kot izven nje, lahko človek pride v nevarnost, da potrebuje pomoč druge osebe, da ga reši pred utopitvijo.

Pomembno vlogo pri preprečevanju utopitev imajo reševalci iz vode, ki delujejo na urejenih vodnih površinah (urejene plaže na morju in jezeru ter bazeni).

Njihova primarna naloga je opazovanje vodnih ter obvodnih površin, nudenje prve pomoči, reševanje iz vode ter vzdrževanje kopališkega reda.
Delo reševalca je tako preventivno kot kurativno. Mi se trudimo usposobiti reševalce, kateri bi bili nekoliko bolj preventivni in na ta način skušali preprečiti nezgode.
Od reševalca iz vode se pričakujejo določene osebnostne lastnosti, kot so: odgovornost, zanesljivost, vestnost, humanost, samodisciplina, komunikativnost
ter vljudnost.

Vse to je pomembno, saj naj bi reševalec ljudem nudil občutek varnosti. Svoje naloge mora opravljati temeljito in strokovno, obvladati mora osnove komunikacije, saj je med svojim delom obdan z ljudmi, ter biti odgovoren in poznati pravne norme in norme, s katerimi je opredeljeno področje njegovega dela.
previous arrow
next arrow
Slider

 

Zapri